Поиск

Партнеры

Рассылка

E-Mail

Партнеры

Соки та напої з соків. Частина 1.

Частина 1

У наші дні важко зустріти людину, яка б не знала, що таке вітаміни і що для поповнення ними організму корисно пити соки. Але не кожен знає, як, власне, їх пити. Багато хто вважає, що чим більше вип'єш, тим краще. Це небезпечна помилка.

Соки з високим вмістом каротину (наприклад, морквяний) можна щодня споживати лише в строго обмеженій кількості - не більше 100 г в день! Подвоїти цю норму - значить принести собі замість користі істотної шкоди.

Крім того, соки, не мають значної кислотності, тобто приготовлені з некислих овочів і ягід (з салату, селери, свіжих огірків, моркви, черешні), а також некислих сортів яблук і груш, не підлягають скільки-небудь тривалого зберігання і можуть стояти в холодильнику не більше трьох годин з моменту приготування або відкриття консервної банки з соком. Такі соки не можна готувати про запас.

Асортимент соків невичерпний. На основі натуральних соків можна складати різноманітні комбінації їх з урахуванням сезонності продуктів, наявної сировини і смаків.

МАНДАРИНОВИЙ СІК

Мандарини вимити, обдати окропом, зняти шкірку, розділити на часточки, видалити зернятка, м'якоть пропустити через соковижималку.

На 100 г соку - 4 мандарини.

АПЕЛЬСИНОВИЙ СІК

Апельсини вимити, обдати окропом, зняти шкірку, розділити на часточки, видалити зерна, м'якоть пропустити через соковижималку, додати цукровий сироп.

На 100 г соку - 2 апельсини, 1 ст. ложка цукрового сиропу (див. с. 19).

ЛИМОННИЙ СІК

Лимони вимити, обдати окропом, зняти шкірку, розділити на часточки, видалити зерна, м'якоть пропустити через соковижималку, додати цукровий сироп.

На 100 г соку - 3 лимона, 3 ст. ложки цукрового сиропу (див. с. 19).

ВИНОГРАДНИЙ СІК

Ягоди стиглого винограду відокремити від кисті, промити холодною водою, обдати окропом, пропустити через соковижималку.

На 100 г соку-150-200 г винограду.

СІК З ПОЛУНИЦІ, СУНИЦІ АБО МАЛИНИ

Свіжі ягоди полуниці, суниці або малини звільнити від плодоніжки, промити кип'яченою водою, розтерти дерев'яною ложкою, скласти в ошпарену окропом марлю, віджати сік, додати цукровий сироп (1 ст. Ложка цукру на 1 ст. ложку води), розмішати.

На 100 г соку - 200 г ягід, 1/4 склянки цукрового сиропу (див. с. 19).

СОК БЕЗ ЦУКРУ (З МАЛИНИ АБО СУНИЦІ)

Цей сік в сезон можна заготовити про запас, щоб він був завжди під рукою.

Малину або суницю скласти в банки і поставити на вікно на сонячну сторону на цілий тиждень, потім процідити і злити в пляшки. Пляшки міцно закупорити, засмолити. Зберігати в холодильнику, а при можливості - в погребі, перекинувши горлечка в сухий пісок.

З цього соку взимку можна готувати квас, кисіль, сироп, додавати його в чай.

ЯБЛУЧНИЙ СІК

Яблука солодких сортів помити, обшпарити окропом, зняти шкірку, видалити серцевину, м'якоть нарізати і пропустити через м'ясорубку.

Марлю обдати окропом, скласти в неї отриману масу і віджати сік.

Яблучний сік можна подавати окремо і в суміші з іншими соками.

На 100 г соку - 3 середніх яблука.

ВИШНЕВИЙ ПРОХОЛОДНИЙ НАПІЙ

Вишню вимити, видалити кісточки, м'якоть розім'яти в пюре, додати вишневий і лимонний соки, цукровий пісок і добре змішати за допомогою міксера. Подавати напій з кубиками харчового льоду.

1 стакан вишневого соку, 2 чайні ложки лимонного соку, Ч2 склянки вишні без кісточок, цукровий пісок за смаком, 4 кубики харчового льоду.

НАПІЙ «ЗОЛОТЕ СЕРЦЕ»

Вишневий сік довести до кипіння, але не кип'ятити, зняти з вогню, перелити в заздалегідь прогрітий стакан, додати персиковий сік і апельсиновий сироп. Подавати напій гарячим.

1 стакан вишневого соку, 6 ст. ложок персикового соку, 4 ст. ложки апельсинового сиропу.

АРОНІЕВИЙ ПРОХОЛОДНИЙ НАПІЙ

Сік чорноплідної горобини змішати з лимонним соком, додати за смаком цукровий пісок і ретельно перемішати. Подавати напій охолодженим, з кубиками харчового льоду.

1 стакан ароніевого соку (соку чорноплідної горобини), 3-4 чайні ложки лимонного соку, цукровий пісок за смаком, 5-6 кубиків харчового льоду.

Дата: 11.03.2015