Поиск

Партнеры

Рассылка

E-Mail

Партнеры

Морси і напої типу морсу. Частина 1.

Частина 1

Морс - це напій із соку, розбавлений водою і приправлений цукром. Морс можна приготувати з різних ягідних і фруктових соків, сиропів і їх сумішей або зі свіжих ягід і фруктів. Саме для морсів найчастіше використовують биту і перезрілу ягоду, але в цьому випадку попередньо варять її у воді (2,5-3 л води на 1 кг ягід), відтискають; рідину проціджують і змішують за смаком з водою, закип'яченої з цукром.

Якщо морс готують змішуванням соків, сиропів з солодкою водою, то воду беруть тільки кип'ячену, інакше морс покриється піною. Цукор розчиняють у гарячій воді, сік додають до остившему морсу, що не кип'ятять.

Морс подають на стіл в глечику. У будь морс, розлив його в склянки, можна вкласти шматочок лимона, апельсина або лимонну цедру.

Взимку морс подають теплим, влітку в нього можна покласти шматочки льоду.

Умовно можна віднести до морсам напої, що готуються з овочевих соків з приправами і без них, розбавляються так само, як і морси, кип'яченою водою.

ЖУРАВЛИННИЙ МОРС

Перший спосіб. Журавлину перебрати, вимити, покласти в каструлю, залити водою, поставити на вогонь, прокип'ятити протягом 10 хв. Зняти з вогню і процідити, роздавлюючи ягоди дерев'яною ложкою. Отриманий відвар знову перелити в каструлю, додати цукровий пісок, прокип'ятити і охолодити.

Другий спосіб. Журавлину перебрати, вимити, розім'яти і віджати сік. Отриманий сік перелити в скляну банку, накрити кришкою і помістити в темне прохолодне місце. Вичавки залити гарячою водою, поставити на вогонь і довести до кипіння. Потім зняти з вогню і процідити. Отриманий відвар змішати з раніше віджатим соком, додати цукровий пісок і перемішати.

1 стакан журавлини, 1/2 склянки цукрового піску, 1 л води.

ЯБЛУЧНИЙ МОРС

Яблука вимити, розрізати на часточки, покласти в каструлю, залити окропом і прокип'ятити протягом 10 хв. Процідити відвар в іншу каструлю, додати цукровий пісок, прокип'ятити протягом 1-2 хв і охолодити.

200-250 г яблук кислих сортів, 1/2 склянки цукрового піску, 1 л води.

ЯБЛУЧНИЙ МОРС З КОРИЦЕЮ

Соковижималкою вичавити сік з яблук (або взяти готовий сік), додати закип'ятила з цукром воду (остигнула) і корицю за смаком.

На 4-5 кислих яблук - 1 л води, 2-3 ст. ложки цукрового піску, кориця на смак.

НАПІЙ «ПАВЛИНКА»

Яблука вимити, очистити від шкірки, натерти на тертці і з отриманої маси віджати сік. У сік додати половину норми цукрового піску, поставити на вогонь, прокип'ятити протягом 1-2 хв, процідити через сито або марлю і дати відстоятися. Акуратно, не збовтуючи осаду, перелити сік в інший посуд.

Таким же способом приготувати журавлинний сік, змішати його з яблучним, додати холодну кип'ячену воду, решті цукровий пісок, трохи ваніліну (або сиропу) і добре охолодити в холодильнику або погребі. Подавати напій з кубиками харчового льоду.

1/2 кг яблук, 1 склянка журавлини, 1/2 склянки цукрового піску,

1 стакан охолодженої кип'яченої води, 1/2 чайної ложки ваніліну, 4-5 кубиків харчового льоду.

ЯБЛОЧНО-МОРКВЯНИЙ МОРС

Яблука вимити, нарізати, покласти в киплячу воду і довести до кипіння. Зняти з вогню і дати настоятися протягом 2 ч. У цей час вимити морква, очистити, обполоснути, дрібно натерти на тертці і з отриманої маси віджати сік. Охолоджений яблучний настій процідити, влити в нього морквяний сік, додати цукровий пісок і перемішати.

500 г яблук, 250 г моркви, 1 л води, 2 ст. ложки цукрового піску.

ЯБЛУЧНИЙ НАПІЙ

Воду закип'ятити з цукровим піском, гвоздикою або корицею, охолодити. Вимиті яблука очистити, розрізати на чотири частини, видаливши серцевину, натерти на тертці, скропити лимонним соком. Розмішати яблучне пюре з водою, приправити за смаком лимонним соком і цукровим піском. Подавати після охолодження в стаканах.

Рекомендується додати в напій вишневий сік або сік чорної смородини.

5 яблук, 2 склянки води, 3 ст. ложки цукрового піску, гвоздика або кориця і лимонний сік за смаком.

ЯБЛОЧНО-СЛИВОВИЙ НАПІЙ

Яблука вимити, очистити, видалити серцевину. Сливи вимити, видалити кісточки. Пропустити фрукти через соковижималку, розмішати з водою, приправити за смаком цукровим піском, охолодити і розлити в стаканчики.

1 кг яблук кисло-солодких, 250 г зрілих слив, 1 склянка холодної кип'яченої води, цукровий пісок за смаком.

ОСІННІЙ ФРУКТОВИЙ НАПІЙ

Воду закип'ятити з цукровим піском і лимонною цедрою, охолодити. Яблука вимити, очистити, видалити серцевину, натерти м'якоть на тертці, скропити лимонним або журавлинним соком (можна розчином лимонної кислоти), щоб не потемніли, розмішати з водою і сливами, протертими через сито. Розлити напій в стакани, поклавши в кожен по шматочку харчового льоду.

3 яблука, 2 груші, 300 г зрілих слив, 2 склянки води, лимонна цедра, лимонний або журавлинний сік за смаком.

Дата: 11.03.2015