Кошик
193 відгуків
+380 (50) 378-21-71

Китайський чай

Кошик
Вітрина
Китайський чай

Дійсно справжній китайський чай і реально найсвіжіші і якісні поставки!

  Китайський елітний чай проводився і вживався більше 2200 років тому, і за ці століття виробники зуміли довести технологію виготовлення різних його видів чаю практично до досконалості.

  Чай як напій в самому Китаї - це невід'ємна частина історичних і культурних традицій східної Азії. З постійним економічним розвитком китайських царств, постійно удосконалювалося і збільшувалася виробництво чаю, що звичайно ж сприяло як економічному, так і політичному росту Піднебесної в східноазійскому регіоні. Саме тому в китайській традиції чай відноситься до «семи речей, які потрібно вживати щодня». Так як китайська культура суттєво древніша від  європейської, то і чайні культури їх сильно відрізняються одна від одної, причому це стосується і способів приготування і приводами для регулярного чаювання.

  Якщо в Європі чай - це засіб розслабитися і поспілкуватися з близькими, то в Китаї - це унікальний ритуал, який супроводжує офіційні а також сімейні заходи. Чай тут - це не просто смачний і ароматний напій, це найважливіший елемент в традиційній китайській кухні, медицині, а також релігії.

   Сама по собі чайна культура Китаю - не зовсім китайська в широкому сенсі цього слова, вона швидше відноситься до традицій центральних рівнин Китаю (територій, які розташовуються в середній а також нижній течії річки Янцзи) а також до окремої чайної культури Південного-Заходу сучасного Китаю (це теперішні провінції Юньнань, Гуйчжоу і звичайно ж Сичуань). Останні практично уникнули зовнішнього впливу інших культур, що забезпечило не тільки збереження чайної традиції, але і її модифікацію, в результаті якої весь світ доторкнувся до цікавих, нових і досить популярних в наші дні видів чаю.

   Чай - це повсякденний традиційний напій в сучасному Китаї, жителі якого п'ють його по кілька разів на день. При цьому, приводів для чаювання в Піднебесній є кілька: перший - це знак поваги для прибулого гостя, будь це старший за віком чоловік, родич або начальник. Також в останні десятиліття в Китаї культивуються сімейні чаювання в ресторанах, на яких присутні три покоління родини. У деяких випадках, наливаючи чай своєму співрозмовнику, китайці вибачаються за принесені незручності, в інших - це знак подяки, іноді - це привід передати родинні традиції молодшому поколінню.

 Традиційно справжній китайський чай чай заварюють у великому фаянсовому чайнику (допускаються також порцелянові або глиняні), об'ємом, якого буде достатньо для всіх, хто прийшов на церемонію. Чайна церемонія (або Гунфу Ча) бере свій початок з традиції народу Міньнань і Чаошань.

Традиційний китайський чай

  Хоча видів і чимало, але суть одна - все це листя чайного дерева оброблені різними способами, яке росте в різних регіонах Китаю з різним кліматом, хімічним складом грунту і іншими умовами зростання. Так з сортів, що ростуть високо в горах, виробляють відмінний напій одного виду, з тих, що збираються в долинах - іншого, з дерев на кручах - третього. Збір сировини виробляється в різні пори року, потім йде процес ферментації (її ступінь теж буває різною), обсмажування та фасування. Заварка теж проводиться по різному: температура води - від 70 до 95 градусів (в залежності від виду) і час настоювання - від 30 секунд до 2 хвилин. Колір - від солом'яного до темно-червоного.

Ще кілька характеристик чаю.

  Дуже велику роль в якості напою і його вартості відіграє ще й вік самого дерева. Якщо Вам потрібно купити чай з Китаю, то слід врахувати, що самі елітні і дорогі види збираються з кущів, вік яких понад тисячу років!  Ціна чаю з такого дерева може досягати кілька тисяч доларів за кілограм. Але воно того варте, тому що напій з таких листів виходить дуже дубильним, що гарантовано очистить Ваш організм від будь-яких патогенних мікроорганізмів, а це в свою чергу позитивно позначиться на Вашому самопочутті і здоров'я, адже Ви просто перестанете хворіти. Менш дорогі види (відносно) - ті, які зібрані з дерев, яким 100 і більше років. Лікувальний ефект від такого чаю теж високий. Ну і відносно дешевий чай - той який заготовлюється з кущів невеликого віку, який сушиться і ферментується на будь-який смак. Є ще окрема категорія - старі чаї, тобто ті, які були виготовлені кілька або кілька десятків років тому. Вважається, що корисні властивості такого старого продукту суттєво вищі за той, який був проведений нещодавно.

Чайна церемонія або Гун Фу Ча

  Термін Гун Фу Ча дослівно означає "найвище мистецтво чаю". Це традиційна можливість насолодитися всіма чотирма перевагами справжнього чаю: кольором (заварки), формою (листа), ароматом ну і звичайно ж смаком. Китайська класична чайна церемонія - це завжди екзотичний ритуал і не рідко - окрема духовна практика, яка спочатку створювалася для формування гармонії духу, цій традиції вже понад дві тисячі років. Мистецтво гунфу ча вперше згадується ще I-II століттях до нашої ери в рукописах буддійських монастирів, де описується як монахи проводили час за чаєм. І тільки з плином часу (набагато пізніше) на протязі багатьох поколінь був сформований необхідний перелік інвентарю та атрибутики для правильного проведення чайної церемонії а також відповідні правила і принципи.

 

  Будь-яка чайна церемонія повинна починатися зі "знайомства" з чаєм, тоді учасникам пропонується оцінити аромат сухого чаю, для чого є спеціальна ча хе, яку тримають двома руками, так як вважається, що чай потрібно зігріти теплом рук і своїм диханням, інакше він не розкриє всі нюанси свого аромату. На цьому ж етапі учасники милуються кольором а також формою сухих чайних листків.

  На другому етапі повинен бути підігрітий посуд: він кілька разів обдається окропом з чистої води. Набір посуду наступний: ясна річ чайник, чахай (так звана "чаша справедливості"), спеціальні чайні пари (які складаються з низьких і високих чашок ( "чан бій" і "вен сян бей").

  Як тільки чайник прогрівся досить, в нього з чахе потрібно насипати перший чай і залити гарячою водою (температура води визначається видом і сортом використовуваного чаю). Як тільки чай заварився (для різних видів час настоювання теж буде різний), його потрібно перелити в чахай (посудина для чаю ), де його бовтають по колу з метою збагатити киснем і зробити однорідним. Чайна пара спочатку символізувала єдність Ян і Інь (чоловічого з жіночим або неба з землею). Відповідно висока чашка - це ян, а низька - інь.

  В процесі наливання чаю, заварник зазвичай тримають високо над землею - вважається що в цьому випадку заварка зарядиться позитивною енергією. Далі з чахай чай слід розлити по високих чашках, а вже з них - в низькі, зворотний порядок не допускається. Після такого розливу низькі чашки ставляться на високі горловинами один до одного. Потім потрібно взяти такий дуплет однією рукою так, щоб великий палець підтримував чаші знизу, а вказівний разом із середнім - зверху і швидко перевернути так щоб чай з малої чаші перелився у велику (таким чином досягається єдність протилежностей).

  Після цього слід провертаючи високу чашку строго за годинниковою стрілкою, в процесі чого потрібно оцінити аромат, але пити потрібно буде вже з малої чаші.

Далі - оцінка і насолода смаком. Набравши в рот трохи завареного чаю, його «розкладають» на язику (від кореня до кінчика), це потрібно для того, щоб повністю відчути весь смак, адже смакові рецептори знаходяться в різних зонах язика. Після того як смак був сприйнятий і оцінений, чай ковтають і оцінюють післясмак.

  Таким способом чай п'ють якісний китайський чай декількома протоками, так як тільки в цьому випадку він розкриється повністю: перші заварки дадуть менш виражений смак, середні - найяскравіший і останні - завершальні ноти.

Після того, як чай випили, листя, яке було заварені слід викласти на Чабанов (це спеціальний дерев'яний чайний столик з борознами або зливними отворами для чаю). На цьому етапі теж оцінюється форма листя.

  Цейлонський чай - він хоч і популярний в Європі, але все ж поступається китайському по ряду якісних показників, так як клімат на Шрі Ланці істотно відрізняється від "рідного", та й хімічний склад грунту теж, тому сортове різноманіття і кількість видів там явно бідніше. Якщо розглядати індійський чай, то він має приблизно ті ж порівняльні характеристики, крім того, він в Індії культивується відносно недавно, всього 200 років, хоча багато європейців досі впевнені, що Індія - це реальна батьківщина чаю. Мало хто знає, що англійці спочатку постачали весь чай з Китаю, і тільки після погіршення дипломатичних відносин з Піднебесної перейшли на виробництво "свого" чаю в Британської Індії, як альтернативу зникаючого китайському ринку.

   Є й інші варіанти чайної церемонії - Пін Ча наприклад, це спрощена процедура, яка робиться для щоденного чаювання.

  Наш інтернет-магазин ua вже кілька останніх років успішно і досить продуктивно працює з споживачами китайського чаю на інтернет-ринку України, включаючи пропозицію різних чайних аксесуарів. Всі ці роки ми постійно підвищуємо рівень нашого і так високого сервісу і пропонуємо тільки самий свіжий і оригінальний товар найвищої якості, тому кількість наших постійних покупців на даний момент становить більш ніж 5 000 жителів України, чим ми однозначно пишаємося. Але не дивлячись на таку довіру ми ні в якому разі не будемо на цьому зупинятися, і зробимо все можливе, щоб всі Ви змогли купити тільки самий добірний товар, не залежно від того, які у Вас смакові переваги і бюджет. Саме тому ми:

 - весь час працюємо над радикальним поліпшенням рівня обслуговування відвідувачів нашого сайту;

 - постійно і методично розширюємо асортимент елітних чаїв;

 - весь час пам'ятаємо і шануємо переваги і бажання наших покупців, а також з радістю консультуємо їх після здійснення покупок;

 - тільки ми пропонуємо найцікавішу ціну (особливо це стосується тих замовників, хто налаштований на опт) і вельми високу якість абсолютно всього нашого чаю і супутніх товарів;

 - кожен квартал ми коригуємо наш каталог, в якому завжди можна знайти щось цікаве і незвичайне для себе;

Тільки у нас в пару кліків Ви швидко і без проблем зможете знайти пристойний товар, що вельми важливо в останні роки, так як якісний традиційний чай не так легко відшукати на ринку, та й ціна на нього постійно зростає. Хоча ринок і так насичений звичайними сортами чаю, такими як: саусеп і Хайсон, гринфилд і grey, травневий і Ліптон, базілур і Тесс, батик, Рістон і звичайно ж ассам, але при цьому потрібно пам'ятати історичний факт про те, що батьківщина чаю і чайної традиції - це все-таки Китай, і відповідно, тільки ця країна пропонує найбільшу кількість сортів і варіантів виробництва як класичних чаїв, так і самих екзотичних, мало того, найпопулярніші чайні фабрики і сорти - однозначно китайські.    Саме китайський чай завжди був і буде найякіснішим, і найпопулярніші, дорогі і елітні сорти теж родом звідти, та й чайна культура (чайна церемонія), теж створювалася саме там, і не одне тисячоліття тому. Саме тому відповідь на питання "який чай краще" - цілком очевидна - звичайно ж китайський.

 

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner